Jeśli wybierasz się w góry na jeden lub dwa dni, na pewno docenisz przedmiot, jakim jest termos. Szczególnie, jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a do schroniska trzeba przejść kilka kilometrów zanim napijemy się ciepłej herbaty i zjemy pożywny posiłek. Ciepły posiłek w środku zimy podczas postoju? Brzmi jak marzenie? Wystarczy zaopatrzyć się w … termos obiadowy!

Termosy obiadowe nie tylko w góry
Korzystać z termosu obiadowego możesz nie tylko w górach. Zabierz go ze sobą do pracy. Na uczelnię. Na dłuższy spacer. Najzwyczajniej w świecie – zabieraj ze sobą tam, gdzie nie masz możliwości na zjedzenie ciepłego posiłku. Zwłaszcza w czasie zimy lub przy złej pogodzie. Na pewno doskonale wiesz, jak ciepły posiłek wpływa na samopoczucie i całe ciało, gdy temperatura spada!
Jak działa termos obiadowy?
Działają na takiej samej zasadzie, jak termosy przeznaczone do cieczy. Termosy obiadowe utrzymują temperaturę na możliwie jak najwyższym poziome, a to wszystko dzięki tzw. „próżni technicznej”. Polega to na tym, że pomiędzy cienkimi lustrzanymi ściankami, które dobrze odbijają światło jest bardzo niskie ciśnienie. Dzięki temu mechanizmowi produkty spożywcze, które znajdują się w środku mają ochronę przed niższą lub wyższą temperaturą otoczenia. Z termosów obiadowych z powodzeniem możesz korzystać zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym. Zawsze.
Parametry termosów termicznych
Po pierwsze, powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność termosu, tak samo, jak ma to miejsce przy wyborze termosu na kawę czy herbatę. Weź pod uwagę, w jakich warunkach będziesz go używać najczęściej i w jaki sposób go transportujesz. Jeśli Twoim głównym środkiem transportu jest samochód, możesz kupić 500 ml termos. Za to do torebki idealnie sprawdzą się mniejsze modele, np. 350 ml. Największe pojemnościowo modele, jakie znajdziemy to od 750 ml do 1,5 l, dzięki temu spokojnie zmieścimy obiad dla dwóch osób.
Ważna jest również wytrzymałość. Jeśli planujesz romantyczną randkę na dachu czy na łące, nic nie powinno się zdarzyć. Chociaż w przeszłości na pewno rozbiłeś termos, który miał delikatny szklany wkład. Czasami nie trzeba wiele, by zepsuć urządzenie kiepskiej jakości. Obecnie na rynku największą popularnością cieszą się modele zrobione ze stali nierdzewnej, trudno je rozbić. Ich minusem są mniejsze właściwości izolacyjne.
Pozostają właściwości termiczne. Tutaj musisz patrzeć na szczegóły, ponieważ producenci termosów wręcz ścigają się w wymyślaniu nowych technologii. To wiąże się również z wysokimi cenami nieadekwatnymi do jakości. Zwracaj więc uwagę na szczegóły!